Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Cum Sa Il Dezvat De Suzeta?
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bebelusi si copii > Bebelusi
anamaria&stefanel
Buna mamici!am un bebe de 5 luni si 3 saptamani si e innebunit dupa suzeta!si ziua uneori cand doarme dak scapa suzeta din gurita se trezeste si plange si tb sa i-o dau neaparat k dak nu se enerveaza si plange de numa!nopatea nu mai zic de cate ori ma trezesc sa-i dau suzeta.inteleg k e prea mic si il mai alina suzetica dar macar noaptea sa nu o mai vrea .nu stiu cum sa fac sa-l mai dezvat de ea!poate imi dati ceva sfaturi din propria experienta dak ati avut aceasta"problema".ms biberon.gif
mela81
aceeasi problema o am si eu si de aceea l-am culcat cu mine in pat ca sa nu ma mai ridic toata noaptea sa i-o dau si are tot 5 luni.sper sa o lase singur de bunavoie cat mai curand.
dyanp
Am auzit de o metoda care a dat multe succese, recomandata de pediatrii de aici. In fiecare zi tai cate putin din suzeta, incepi cu varful, siin cateva zile se plictiseste sa traga aer fara nici un folos, acum depinde de copil, nu stiu, la cateva mamici romance a functionat. Bafta.
anamaria&stefanel
Mela,eu cred k tot eu am gresit pt k dupa ce adormea nu ii scoteam suzeta si probabil si asta a influentat.acum ce sa mai fac?asta e!poate roade suzeta pana merge la scoala liwlol.gif .sa speram k se vor dezobisnui cat de curand de ea.naspa e k noaptea ma trezeste f des sa i-o dau.oricum cand e mai marisor am sa-i tot tai varfuletul treptat si poate va fi ok dak sg nu vrea sa o lase!pupici si rabdare multa cu piticii nostri!! smile.gif
dekko_flori
si pe noi ne trezeste noaptea ptr suzi laugh.gif
da ce noi vrem sa uitam ca avem bebelus??????? laugh.gif asta e tzuc.gif carut.gif
_raayan_
QUOTE(dekko_flori @ Mar 2 2009, 05:24 PM) *
si pe noi ne trezeste noaptea ptr suzi laugh.gif
da ce noi vrem sa uitam ca avem bebelus??????? laugh.gif asta e tzuc.gif carut.gif


bebe meu noaptea nu vrea suzi, in schimb ziua doarme cu ea si o tine si de tortita,cand se misca o trage din gurita si se trezeste automat anima1.gif
dianar
Metoda cu taierea suzetei m-a amuzat nespus.E o idee!!! Mama mea mi-a zis ca m-a dazatat ungand suzeta cu suc de aloe care e amar.In rezultat am aruncat-o singura..
Noi nu am avut asa probleme cu piciul.Cat ne-am chinuit sa-i dam suzeta sau sticluta nici de cum nu reuseam,o arunca cat mai departe.
Stii AnaMaria poate ca nu face sa va ganditi inca la faptul cum sa dezvatati piciul de suzeta,acum se dezvolta sistemul nervos la copil,iar asta e o alinare.La 1 an iata atunci va trebui dezvatat,cand va incepe sa pape singur si sa bea din canuta.
Ziceti ca e obositor noaptea? Piciul meu doarme cu mine si toata noaptea imi cauta pieptul si doarme cu el in gurita,nici nu ma pot misca. Ma trezesc cu dureri de spate si toata amortita.... Asa ca unde e mai mare problema ???
Rabdare si iar rabdare!
Sanatate tzuc.gif
ruxy
Decat deget ...mai bine suzeta...cand va creste ii va fi rusine cu ea in gura...ca doar nu o va lua la scoala rolleyes.gif
brunetica
eu v-as sfatuia sa mai asteptati putinel,macar vreo luna,ca dupa cate tin eu minte , bebitza mea ,si ea tot dependenta de suzeta biggrin.gif pe la 6 luni stia sa-si ia singura suzeta.iar daca ii cadea din gurita dupa ce adormea i-o lasam langa ea in patut,langa capsorul ei,si daca se trezea intindea manuta si o cauta pana dadea de ea si o punea singura in gurita,asa am scapat eu de griji,dar acuma ca avem deja vreo 10 luni incerc sa o dezvat sa o mai vrea pe timpul zilei si sa io las numai pe timpul noptii,dar ma gandeam la ce am citit mai devreme,la chestia cu taiatul suzetei,dar nu prezinta nici un risc,ca ma gandesc ca daca a mea o mai si rontzaie ,mai gaseste vreo zona "ciobita" de unde se poate rupe o mica bucatica si o inghite:-O .mai vedem si sa ne auzim de bine
andaro
Si noi peste putin timp avem un anishor...dar fara suzete nu putem..... wacko.gif ...nu stiu cum vom scapa de ea.... doh.gif
Eu am gasit niste informatzii, daca considerati ca va sunt de folos vi le ofer cu mare placere....

Se spune ca bebelusii isi sug degetul chiar din burta mamei pentru a se linisti. Suptul degetului sau folosirea suzetei sunt una dintre cele mai mari placeri ale unui nou-nascut. Aceasta activitate, de obicei, se prelungeste mult dupa ce copilul a trecut de varsta de 1 an si nu mai poate fi considerat sugar.

Cei mai multi dintre parinti considera ca pana la varsta de trei ani copilului i se poate oferi ca metoda de linistire suzeta. Daca pana acum nu li se pare nimic anormal, la scurt timp dupa a treia aniversare devin ingrijorati si incearca sa-i faca pe cei mici sa renunte de bunavoie sau fortat la suzeta si la biberon.

Specialistii in psihologie sunt de parere ca nu exista o varsta limita pana la care un copil poate sta cu suzeta in gura sau se poate alimenta cu biberonul. Insa, fiecare parinte trebuie sa se puna in pielea copilului sau si sa incerce sa inteleaga ce reprezinta aceste obiecte pentru cei mici. Intre biberon si suzeta este o diferenta foarte mare, chiar daca amandoua au tetine confectionate din latex sau cauciuc.

In primul rand, biberonul este cel care ii furnizeaza celui mic laptic, iar el ar putea sa-si imagineze ca fara biberon nu mai este mancare. Suzeta este obiectul care ii ofera placere. Fara suzeta nu poate adormi noaptea si nu se poate linisti atunci cand este agitat sau cand il doare ceva.

Unii psihoterapeuti afirma ca dependenta copilului pentru suzeta se datoreaza faptului ca nu a fost lasat sa-si suga degetul, conform sintagmei: "Nu e frumos sa stai cu degetul in gurita!". Insa una din principalele cauze pentru care un copil ajunge sa foloseasca acest calmant chiar si atunci cand a implinit de mult patru, cinci ani, este aceea ca suzeta are rolul de a-i "inchide gura" celui mic.

Mamele din ziua de azi sunt destul de ocupate si par ca nu mai au suficienta rabdare cu copiii, motiv pentru care, daca au observat o data ca prichindeii lor nu mai plang atunci cand le-au dat suzeta, continua sa foloseasca micul instrument de latex ori de cate ori ei sunt agitati si nelinistiti. Tendinta generala a parintilor contemporani este aceea de a afla cat mai multe sfaturi practice din toate partile pe motiv ca perioada comunista a limitat accesul la multe informatii utile. Cu toate acestea, psihologia moderna afirma ca fiecare femeie este mama, in functie de mama pe care a avut-o. "Internalizarea mamei pe care am avut-o" ne determina sa ne crestem si sa ne educam copiii, in functie de educatia pe care am primit-o in familie. De aceea, specialistii considera ca tu vei fi cea care va sti cel mai bine momentul in care va trebui sa-ti convingi copilul sa renunte la suzeta si la biberon.
andaro
Cativa pasi ajutatori...

Unii copii renunta singuri la suzeta, mult mai devreme decat te-ai fi asteptat: in jurul varstei de sase luni. In aceste momente, mama trebuie sa sesizeze singura transformarea prin care a trecut puiul ei si sa-l sprijine in hotararea pe care el a luat-o. Daca praslea al tau iti va da un semn ca nu mai vrea suzeta, nu fii tu cea care insista ca e prea mic sa renunte la ea, deoarece mai tarziu, iti va fi mult mai greu sa-l faci sa renunte la ea.

Acelasi lucru se intampla si in cazul biberoanelor, la un interval scurt de timp, dupa introducerea solidelor. Incet, incet cel mic nu va mai vrea biberonul cu laptic decat seara inainte de culcare. Copiii se adapteaza destul de repede schimbarilor. Daca va bea sucuri de fructe cu canita sau va manca piureuri si alte mancaruri delicioase cu lingurita, va simti ca s-a saturat si nu-ti va mai cere tot timpul biberonul. Asa cum spuneam, biberonul reprezinta pentru el obiectul din care el primeste hrana. S-ar putea ca pentru un timp sa mai bea laptic din biberon inainte de culcare, dar acest ritual nu ar trebui sa dureze mult.

Ideea de baza este aceea ca, indiferent de varsta la care se afla copilul tau, nu trebuie sa-l fortezi sa renunte la obiectele atat de dragi lui, mai ales in momente importante pentru el cum ar fi seara la culcare sau atunci cand este putin bolnavior.

Poti incerca sa schimbi putin ritualul. In loc sa-i dai suzeta si sa-l lasi in patut pana adoarme, ai putea sa stai putin langa el si sa-i spui o poveste. S-ar putea sa uite de suzeta si incet, incet sa se obisnuiasca sa adoarma fara ea. O poveste si cateva vorbe de alint pot fi niste inlocuitori foarte buni ai suzetei capabili sa-i ofere la fel de multa placere.

Indiferent daca vrei sa-l dezobisnuiesti de suzeta sau de biberon, niciodata nu-l face sa-i fie rusine cu vorbe de genul: "Vai ce rusine! Esti copil mare si inca mai bei laptic din biberon!". El va suferi foarte tare. Un copil care la patru ani inca mai bea lapte cu biberonul, inseamna ca emotional nu a depasit stadiul varstei pe care o are, lucru care nu trebuie sa te ingrijoreze. Va veni si vremea cand va renunta la aceste obiecte.

Poti incerca sa-l indupleci spunandu-i ca un copil de varsta lui face lucruri mai importante. Daca el va simti ca e copil mare va renunta la biberon si la suzeta fara sa se simta frustrat sau vinovat.

O alta idee care s-ar putea sa dea rezultate bune este aceea de a face un pact cu cel mic: "Ce-ar fi daca i-am da acest biberon sau aceasta suzeta unui copil mai mic care are nevoie de ele?!" sau " Hai sa-i dam lui Mos Craciun suzeta ta ca sa-ti aduca un cadou pe care tu ti-l doresti".

Dupa fiecare lucru pe care il pierdem trebuie sa jelim pentru ca altfel riscam sa cadem in depresie, scriu tratatele de psihologie. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu suzeta si beberonul. Dupa ce copilul va renunta la ele, va trebui sa tineti doliu dupa ele si sa-l consolezi pe cel mic ori de cate ori va simti nevoia sa le aiba alaturi: "Inteleg ca iti este greu fara biberonul sau suzeta ta, dar trebuie sa treci peste asta".
andaro
Sfatul stomatologului...

Majoritatea stomatologilor sunt de parere ca sugarii trebuie incurajati sa mestece si sa muste cat mai mult posibil inainte de aparitia primilor dintisori de lapte. In felul acesta muschii se vor dezvolta armonios iar dintii vor erupe in pozitie normala. Daca suzeta este folosita dupa aparitia dintilor permanenti (adica dupa varsta de sase ani), dintii nu se vor alinia corect, insa efectul pe care suzeta il are asupra dintilor este proportionat cu timpul in care copilul persista in acest obicei. Daca in primii doi ani de viata, copilul foloseste suzeta doar in anumite momente ale zilei pentru a se linisti, aproximat trei ore pe zi, nu se va intampla absolut nimic.

Cat priveste biberonul, trebuie mentionat ca modul in care este hranit copilul este extrem de important. Sugarul alaptat la san isi va folosi muschii masticatori si limba pentru a se alimenta si se va dezvolta armonios. Copilul hranit cu biberonul nu va depune un efort prea mare pentru a se hrani pentru ca laptele curge in continuu prin tetina. In acest caz este posibil sa apara modificari de pozitie ale dintilor.

Sfat:
Daca se foloseste biberonul in momentul in care dintii de lapte se pregatesc sa erupa, trebuie luate cateva masuri de precautie pentru evitarea aparitiei cariei de biberon: copilul va folosi biberonul doar pentru scurt timp; nu se vor da lichide indulcite seara si nu se va permite copilului sa adoarma cu biberonul in gura; gingiile si dintii sugarului, atunci cand apar, trebuie spalati de doua ori pe zi.

Atentie:
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca folosirea indelungata a suzetei si a biberonului poate duce la aparitia unor mici infectii ale urechii medii a copilului. Ei ii avertizeaza pe parinti sa nu le permita copiilor trecuti de varsta de doi ani sa suga lapte din biberon in timp ce stau culcati in pat. Lichidul se poate scurge prin trompa lui Eustache in urechea medie, cauzand astfel o infectie.

Caria de biberon apare de obicei la dintii din fata. Cariile datorate biberonului pot aparea atunci cand copilul bea lichide dulci (lapte, formule de lapte praf si sucuri sau ceaiuri indulcite) inainte de culcare, lichide care raman pentru lung timp in cavitatea bucala.
andral
baietelul meu are 8 luni si nu imi fac inca probleme legat de folosirea suzetei,i.au iesit deja 8 dintisori si suzeta l.a alinat mereu ,o tinea in gurita pe partea unde iesea dintisorul si o molfaia..inainte de a adormi o vrea mereu, pe timpul zilei nu o cere ,dar daca o vede si.o ia singur, o mai scoate o mai arunca se uita dupa ea se uita la mine iar la ea...se joaca..cat despre taiatul suzetei nu prea am inteles metoda..adica de unde sa tai si de ce sa il lasi sa traga aer..parca trebuia sa ai grija la tetina cand bea sa fie plina sa nu traga aer..
andaro
8 dintisori la 8 luni ohmy.gif ...ce harnicuti sunetziiii
REFERITOR LA SUZETA/BIBERON...cuvintele de mai sus sunt informative...este normal ca fiecare parinte le " utiliteaza" cum crede ca este mai bine pt bb lui.... floare2.gif
corney70vis
S-ar putea sa nu se sature suficient cand mananca , incearca in timpul zilei in loc de suzeta sa-i dai putin ceai sau lapte cu biberonul si vei vedea daca o face de foame sau nu;poate avea colici si atunci trage de suzeta de durere sau daca plange dupa suzeta de curand s-ar putea sa-i apara dintisorii,verifica-i gingia.
cristinaghita
QUOTE(anamaria&stefanel @ Jan 25 2009, 11:55 AM) *
Buna mamici!am un bebe de 5 luni si 3 saptamani si e innebunit dupa suzeta!si ziua uneori cand doarme dak scapa suzeta din gurita se trezeste si plange si tb sa i-o dau neaparat k dak nu se enerveaza si plange de numa!nopatea nu mai zic de cate ori ma trezesc sa-i dau suzeta.inteleg k e prea mic si il mai alina suzetica dar macar noaptea sa nu o mai vrea .nu stiu cum sa fac sa-l mai dezvat de ea!poate imi dati ceva sfaturi din propria experienta dak ati avut aceasta"problema".ms biberon.gif

Fetita mea are 2.6ani pana la 1.8ani a avut suzeta. La noi a functionat faza cu taiatul suzetei, i-am zis ca a luat catelul din ea sa o duca la un alt bebe mic si cand a vazut-o taiata nici nu se mai uita la ea. A fost putin nervoasa vreo cateva zile dar a uitat repede si apoi ne uitam la copii mici pe starada sa vedem daca au suzeta ei. La noi a fost neasteptat de simplu jucaus.gif
anamaria&stefanel
QUOTE(cristinaghita @ Mar 13 2009, 03:47 PM) *
Fetita mea are 2.6ani pana la 1.8ani a avut suzeta. La noi a functionat faza cu taiatul suzetei, i-am zis ca a luat catelul din ea sa o duca la un alt bebe mic si cand a vazut-o taiata nici nu se mai uita la ea. A fost putin nervoasa vreo cateva zile dar a uitat repede si apoi ne uitam la copii mici pe starada sa vedem daca au suzeta ei. La noi a fost neasteptat de simplu jucaus.gif

acum bebele meu are 7 luni si ceva si nu cred k am vreo sansa sa ii iau suzeta mai ales k il chinuie si dintisoii si se mai alina cu ea1astept sa mai creasca si apoi decurg la taiatul suzetei si minciunele ,macar sa inteleaga cat de cat de ce nu mai are suzetica!!acum dak i-o iau cred k nici nu adorme si s-ar trezi din 10 in 10 min noaptea dupa ea!asa k ma inarmez cu rabdare multa!! biberon.gif unsure.gif
zuzu
Tudor are 1 an si 2 saptamani si suzi o foloseste doar cand trebuie sa-l culc...bineinteles ca daca o vede o ia si o molfaie, asa cum mai zicea cineva aici...nu stiu cand e momentul sa-l dezvat, dar stiu ca , deocamdata, nu reusesc sa-l culc fara biggrin.gif
simina_ana
QUOTE(dyanp @ Jan 26 2009, 12:00 AM) *
Am auzit de o metoda care a dat multe succese, recomandata de pediatrii de aici. In fiecare zi tai cate putin din suzeta, incepi cu varful, siin cateva zile se plictiseste sa traga aer fara nici un folos, acum depinde de copil, nu stiu, la cateva mamici romance a functionat. Bafta.



la nepotelul meu a functionat....i-au taiat din suzeta pana nu a mai avut ce tine in gurita....ce-i fain e ca atunci cand vine la noi si vede suzeta lui Iancu....ar cam lua....liwlol.gif
Oanaaa
Ariana nu e dependenta se suza, dar cand adormim trebuie neaparat, dar cand adoarme adanc o scapa din guritza shi nu mai vrea.
In schimb nepotica mea era ssuper dependenta, tot asha cum ziceti si voi se trezea noaptea dupa ea. Pe la un an jumate am fost la iarba verde shi am facut foc pt gratare shi nush cum a convins-o un prieten de-al nostru ca a facut pipi un catel pe ea , shi shi-a aruncata singurica in foc fara sa planga dupa ea, de atunci nu a mai vrut sa vada suza liwlol.gif
korria
[size="4"]Buna
Noi avem alta problema cu suzi. Este din latex si este foarte uzata....... cred ca am gresit o data cand am pus-o in sterilizator si acum a devenit mai mare si este lipicioasa, daca o scapi pe jos se lipeste tot de ea.
Problema este ca nu ne place alta. Am incercat sa o schimbam si nu am reusit. A acceptat alta pt scurt timp, cand ne plimbam, dar cand a fost vorba sa dormim si nu i-am dat-o pe lui.... a fost rau de tot. A plans asa de rau ca a si varsat. Cum as putea sa fac sa i-o schimb? Stie cineva?
Are 6 luni si 2 dintisori cu care a taxat-o bine. Chestia e ca o vrea pana adoarme. Dupa aceeia o da jos si nu mai vrea decat daca ii e foame. notworthy.gif crybaby.gif jucaus.gif nervi.gif
fcris79
Fetita mea nu a acceptat niciodata suzeta, cu toate ca am cumparat mai multe tipuri - acum stau intr-un sertar uitate. Iar acum cand o deranjeaza gingiile - tb sa-i iasa dintisorii- prefera sa rontaie jucariile. Nici dupa biberon nu se da in vant.
Cred ca e bine nu? Sper ca nu va sta cu degetelul in gura prea mult si sa-mi para rau ca nu a vrut suzeta. biberon.gif
maria26
QUOTE(fcris79 @ Jun 12 2009, 11:00 AM) *
Fetita mea nu a acceptat niciodata suzeta, cu toate ca am cumparat mai multe tipuri - acum stau intr-un sertar uitate. Iar acum cand o deranjeaza gingiile - tb sa-i iasa dintisorii- prefera sa rontaie jucariile. Nici dupa biberon nu se da in vant.
Cred ca e bine nu? Sper ca nu va sta cu degetelul in gura prea mult si sa-mi para rau ca nu a vrut suzeta. biberon.gif


sunt avantaje si dezavantaje.. nici Andy nu a vrut suzeta pana la 4 luni si am tot incercat pana a acceptat-o... si la 10 luni l-am dezvatat, un pic cam greu, dar am reusit....
nu stiu ce sa zic... oricum ar fi stat cu degetelul in gurita si daca lua suzeta.. asa ca stai linistita.. esti o fericita, altii nu pot dormi fara suzy nici la 3 ani smile.gif
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.